Erika Želibabková

Corona-krisen udskyder påbegyndelsen Midgaard Vikingecenter

Grundet corona-krisen har Midgaard Vikingecenter været nødsaget til, at udskyde byggeriet af de grubehuse, som oprindeligt skulle stå klar til den 20. november i år. Grubehusene er første led i tilblivelsen af det historiske oplevelsescenter, som i fremtiden vil blive et varetegn for området.  

Siden 2017, hvor Mads Hundahl og Thorkild Hansen i sin tid præsenterede skitserne, der skulle realisere planen for Midgaard Vikingecenter, har folkene bag ‘Foreningen Midgaard Vikingecenter’, været i en løbende dialog med byrådet og økonomiudvalget i Haderslev Kommune. Den oprindelige aftale for projektet var, at der inden den 20. november 2020, skulle stå to færdige grubehuse. 

Bag projektet står en flok frivillige, som har fået bevilliget, at bygge et historisk vikinge- og oplevelsescenter ved Dyringkær i Haderslev Kommune. Det frivillige hold bag, har bedt Haderslev Byråd om, at få udskudt fristen et år. Da det fra den dato var det meningen, at centret skulle være klar med aktiviteter. Eksempelvis tidssvarende ceremonier og festlige arrangementer. 

Årsagen hertil skyldes, at foreningen Midgaard Vikinge center ikke har været i stand til, at skaffe de nødvendige 200.000 kr., som de krævede for, at opføre de to første grubehuse. Denne proces har været bremset af, at flere offentlige institutioner og  arbejdspladser har været lukket ned som følge af corona-krisen. 

Formanden for foreningen, Midgaard Vikingecenter, Claus ”Blodørn” Ipsen er træt af, ikke at kunne overholde den oprindelige deadline. Han er dog fortrøstningsfuld for, at foreningen får bevilliget udsættelsen. Foreningen har nemlig fået flere positive tilkendegivelser fra blandt andet Nordea og Sydbanks fonde. 

Vikinger med et socialt ansvar


Det er meningen, at vikingecenteret skal fungere som historisk undervisningscenter, som bliver åbnet for besøgende. Dertil skal centeret fungere som et udviklingsprojektet, rettet mod 18-29 årige jobsøgende i Haderslev Kommune. Udviklingsprojektet har som fokus, at klæde de jobsøgende på, til en permanent tilværelse på jobmarkedet. Initiativet har fået navnet ‘Projekt Viking’ og udover de frivillige i foreningen, er der tilknyttet en socialrådgiver, en projektleder samt nogle mentorer, der skal guide og overvåge initiativet. 

Dermed skal vikingecenteret også være et socialt projekt. På grund af dette, er det lykkedes foreningen at skaffe penge fra flere fonde.

Udover ‘Projekt Viking’ er det tiltænkt, at Midgaard Vikingecenter, skal tilbyde historisk og levende undervisning til områdets skoler og institutioner. Grubehusene er tiltænkt som den første del af Midgaard Vikingecenter, som blandt andet omfatter:

  • Et velkomstcenter
  • Køkkenhaver
  • Forskellige værksteder
  • En ringborg
  • En gravplads.

Alle bygninger, værksteder og pladser er designet og rekonstrueret efter oprindelig samt original arkitektur fra perioden. Herunder fra et fund i Sønderjylland, hvor det er første gang, at disse bygninger bliver rekonstrueret. Projektet står til, at blive et af de mest ambitiøse oplevelsescentre for perioden i Danmark. Læs mere om projektet her. 

En autentisk vikingeoplevelse


Tilblivelsen af projektet har været længe undervejs. De frivillige vikinger har i årevis drømt om, at etablere et vikingecenter på grunden ved Dyringkær. På grunden står oprindelige gravhøje fra vikingetiden, som de frivillige vil lade integrere naturligt med vikingecenteret. De ønsker også, at lade asatroende blive begravet ved siden af fortidens vikinger. 

Vikingecenterets eneste moderne islæt er stedets velkomstcenter. Her vil der være undervisningslokaler, kontorer, industrikøkken, omklædningsrum, studielokale samt toiletter. 

Området er indhegnet i en lille ringborg. Alle stationer i centeret skal fungere i en historisk og undervisningsmæssig sammenhæng. Hver station fortæller sin egen fortælling i den samlede historie. Når vikingecenteret står færdigt, er det meningen, at skoleklasse kan overnatte på stedet i flere dage ad gangen. Således kan de føle og opleve hvordan det har været, at leve som vikinger. 

Læs artiklen fra Jyske Vestkysten her.     

Arkitekter

Corona-krisen udskyder påbegyndelsen Midgaard Vikingecenter

Møder er gratis

Møder er uforpligtigende og gratis. Prisen er vejledenede og vil blive justeret til projektets skala.

Nørre Allé 13, Baghuset 3. Sal, 8000 Aarhus, Danmark.

Møder er uforpligtigende og gratis. Der vil først være en egenbetaling for kunden når der indgås et samarbejde. *Priser er vejledende og vil justeres i henhold til projektet omfang og skala.

Mandag – Torsdag: 08 – 16.
Fredag: 08 – 14.

Elementor Popup #5362