Kongelunden
ProjektVisionskonkurrence for Kongelunden
TypologiLandskab
Site8000 Aarhus
År2020
Størrelse1,5 km2
Design holdMads Hundahl
Sara Strandby Braae
Mette Freund
Jacob Kvist Lagerberg
Esteban Vigo Martínez
Cristina Zestre
Julia Owczarek

VISIONSKONKURRENCE FOR KONGELUNDEN

Århus Kommune ønsker at gøre op med indtrykket af Kongelunden som fragmenterede oplevelsestilbud og efterspørger tiltag, der kan tiltrække flere besøgende og få deres øjne op for de mange naturoplevelser, der findes mellem de velkendte udflugtsmål. Samtidig ønsker Århus kommune at demokratisere området og gøre det til ”hele Århus legeplads” ved at tilføre stedet flere offentlige sportstilbud og skabe plads til eftertanke, ro og fordybelse.

Sløjfen er et kombineret forløb af oplevelses -og motionsruter, der smyger sig om hinanden og giver de besøgende en varieret helhedsoplevelse, hvor motion og aktivitet kombineres med rekreative gåture, observation og revitalisering. Motionsr terne tager afsæt i det eksisterende stisystem, der får fornyet identitet ved at synliggøre afmålte kilometerfaste løbe -og cykelruter i terrænet, der kan kombineres på forskellige måder, så man kan variere sin motionsform i længde og destination. Parallelt med løberuten er der opsat forhindringsbaner i forskellige sværhedsgrader, så der både er noget for børn og barnlige sjæle som en del af sin gåtur samt noget for den mere erfarne motionist, der ønsker at bruge forhindringsbanerne som et afbræk fra løbe -eller cykelturen.

Oplevelsesruterne er et system af gangbroer, der løfter den besøgende helt op under og over trækronerne og giver mulighed for at komme helt tæt på naturen og se den storslåede udsigt over Århusbugten og Århus skyline. Oplevelsesruten r delt i 5 stykker, så den kan bruges som en måde at gå fra den ene seværdighed til den anden eller bruges kontinuerligt, som et udflugtsmål i sig selv. Hvert stykke af oplevelsesruten har sit eget fokuspunkt forankret i kontekstens udsigtspunkter og er navngivet ud fra, hvad man kommer til at se på turen.

Projektet tager afsæt i undersøgelser af selve Kongelundens naturlige dimensionering, tæthed og af livet i og omkring området. Både motions -og oplevelsesruterne er designet med målet om at bevare skovens eksisterende forhold. Vi har derfor afsøgt området og lavet opmålinger for at bestemme træernes densitet, højde og gennemsnitlige omkreds for at skoven får direkte indflydelse på oplevelsesrutens forløb.Helhedsforslaget Sløjfen udvider centrum med et attraktivt tilflugtssted, der respekterer og anvender skovens forløb til på fordelagtigvis at formidle og tilgængeliggøre naturen på flere iveauer. Kongelunden løftes som en helhedsoplevelse af natur, kultur og sport, der åbner for flere besøgende, som inviteres ind i det grønne, hvor mangfoldige og enestående oplevelser venter.

Kongelunden

“Arbejdsprocessen hen imod vores forslag har taget adskillige iterationer. Resultatet er et forslag som styrker de mange eksisterende tilbud, rækker ud og inviterer Aarhusianerne ind i Marselisborgskovene.”

Kongelunden
Kongelunden
Kongelunden
Kongelunden
Kongelunden

” Sløjfen er delt i 5 stykker, der binder den ene seværdighed til den anden – samtidigt er sløjfen interessant som udflugtsmål i sig selv. Hvert stykke af oplevelsesruten har sin egen identitet, forankret i kontekstens udsigtspunkter”

Kongelunden
Kongelunden
Kongelunden

Arkitekter

Kongelunden

Møder er gratis

Møder er uforpligtigende og gratis. Prisen er vejledenede og vil blive justeret til projektets skala.

Nørre Allé 13, Baghuset 3. Sal, 8000 Aarhus, Danmark.

Møder er uforpligtigende og gratis. Der vil først være en egenbetaling for kunden når der indgås et samarbejde. *Priser er vejledende og vil justeres i henhold til projektet omfang og skala.

Mandag – Torsdag: 08 – 16.
Fredag: 08 – 14.

Elementor Popup #5362